Τρίτη 23 Οκτώβριος 2018

Αντιμετώπιση Καταστροφών

Το τμήμα αντιμετώπισης καταστροφών έχει ως επιχειρησιακό στόχο την αντιμετώπιση των συνεπειών που προκύπτουν από μεγάλης κλίμακας καταστροφές όπως σεισμοί, πλημμύρες ή πυρκαγιές. Κύριο αντικείμενο αντιμετώπισης είναι ο εντοπισμός και διάσωση εγκλωβισμένων ατόμων από καταρρεύσεις και για το λόγω αυτό τα μέλη του έχουν εκπαιδευτεί από το εξειδικευμένο τμήμα της Πολιτικής ’Aμυνας Κύπρου.

 

Ο εξοπλισμός του τμήματος συμβαδίζει με τις τελευταίες εξελίξεις της τεχνολογίες τόσο σε ότι αφορά τον εντοπισμό ζώντων, όσο και σε ότι αφορά τον απεγκλωβισμό αυτών. Μέσω του ΤΑΚ η ΕΟΔ είναι πιστοποιημένη από το ανώτατο αρμόδιο όργανο σε διεθνές επίπεδο, το INSARAG, που υπάγεται στον ΟΗΕ και βάση αυτού του επιχειρησιακού σχεδιασμού επιχειρεί όπου και όταν χρειαστεί.

 

Μέλη του ΤΑΚ επιχείρησαν στην πλειοψηφία των καταστρεπτικών σεισμών της τελευταίας 12ετίας εντός και εκτός συνόρων. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι:
1999-Αθήνα, 1999-Τουρκία (Αύγουστος και Νοέμβριος), 2003-Αλγερία, 2004-Μαρόκο, 2004-Ιράν, 2004/5-Ινδονησία(τσουνάμι), 2005-Πακιστάν, 2010-Αϊτή, 2010-Χιλή.

Κλιμάκια του ΤΑΚ συμμετείχαν σε 2 διεθνείς ασκήσεις του ΟΗΕ σε Κύπρο και Αρμενία, όπου συνεργάστηκαν με πολλές διασωστικές ομάδες άλλων κρατών με στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και την ανάπτυξη επιχειρησιακών σχέσεων.

Ελάτε σε επαφή

Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Ηράκλειου
Μαλάδες Ηρακλείου,Ν.Λεμονάκη 13-15

71410, Ηράκλειο, Κρήτη
T (2818) 10 10 20

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Scroll to top