Τρίτη 23 Οκτώβριος 2018

Ορεινή Διάσωση

Το πλουσιότερο σε εμπειρία τμήμα της Ε.Ο.Δ., έχοντας συμμετάσχει σε δεκάδες επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης, έχει όλο τον απαιτούμενο ειδικό εξοπλισμό και την άρτια εκπαίδευση για να επέμβει σε ορειβατικά και αεροπορικά ατυχήματα σε ορεινές περιοχές, πραγματοποιώντας και τις πιο ακραίες επιχειρήσεις.

Το τμήμα ορεινής διάσωσης είναι το αρχαιότερο της ομάδας καθώς η Ε.Ο.Δ. αρχικά δραστηριοποιήθηκε στην ορεινή διάσωση και στη συνέχεια επεκτάθηκε και στους άλλους τομείς. Τα μέλη που το απαρτίζουν έχουν συμμετοχές σε επιχειρήσεις ορεινής διάσωσης από τη δεκαετία του 1970. Είναι έμπειροι ορειβάτες, έχουν ανέβει και έχουν σκαρφαλώσει σε πολλά βουνά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχουν εμπειρίες από πλήθος αναρριχητικών διαδρομών.

 


Οι εκπαιδευτές της Ε.Ο.Δ. έχουν παρακολουθήσει σεμινάρια και έχουν εκπαιδευτεί σε σχολεία ορεινής διάσωσης στον ελλαδικό χώρο. Παράλληλα παρακολούθησαν τη γερμανική σχολή BERGWACHT αλλά και τη σλοβάκικη , όπου αξιολογήθηκαν και πιστοποιήθηκαν για την τεχνική τους κατάρτιση από τη διεθνή ομοσπονδία ορεινής διάσωσης.

 


Η θεματολογία της Ε.Ο.Δ. στην ορεινή διάσωση βασίζεται κυρίως στην έρευνα και τη στατιστική. Πολύτιμες πληροφορίες προσφέρουν και οι πλούσιες γνώσεις και εμπειρίες των μελών της που προέρχονται από τα σχολεία του εξωτερικού και από τη συχνή επαφή τους με το βουνό. Η θεματολογία είναι εστιασμένη στα μορφολογικά (ανάπτυξη ορεινών συγκροτημάτων και υφή ορθοπλαγιών) και τα μετεωρολογικά (πρόγνωση κακοκαιρίας και ποιότητα χιονιού) δεδομένα της ελληνικής επικράτειας, καθώς ο ορεινός διασώστης θα κληθεί να συμμετάσχει σε επιχειρήσεις και να αντιμετωπίσει έκτακτα περιστατικά στη χώρα του.


Το πρακτικό μέρος της εκπαίδευσης επικεντρώνεται σε αναπαραστάσεις ατυχημάτων που συνέβησαν στο παρελθόν. Για να αντιμετωπιστεί το απρόβλεπτο των μελλοντικών επιχειρήσεων προεκτείνονται από μέρους μας οι δυσκολίες των πρακτικών ασκήσεων που έχουν σαν βάση τα ατυχήματα του παρελθόντος

Ελάτε σε επαφή

Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Ηράκλειου
Μαλάδες Ηρακλείου,Ν.Λεμονάκη 13-15

71410, Ηράκλειο, Κρήτη
T (2818) 10 10 20

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Scroll to top