Τρίτη 23 Οκτώβριος 2018

Πως μπορώ να γίνω μέλος της ΕΟΔ;

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης ζητάει απο τα στελέχη της να εχουν όρεξη για συνεχή μάθηση, επιμονή, ομαδικότητα, εργατικότητα και διάθεση για προσφορά με ανιδιοτέλεια.

Όλοι αυτοί για τους οποίους η  προσφορά είναι εσωτερική ψυχική ανάγκη και αίσθημα ικανοποίησης μπορούν να ενταχθούν στην δυναμη της ομαδας. Όλοι μπορούν να βοηθήσουν στα πλαίσια των δυνατοτήτων τους.  

Αυτό που χρειάζεται κάποιος για να ενταχθεί στην ομάδα μας είναι να έχει αναπτυγμένο το ομαδικό πνεύμα, όρεξη για εθελοντική εργασία, και προπαντός να έχει αναπτυγμένο το αίσθημα της υπευθυνότητας.

Για την εγγραφή νέου μέλους χρειάζεται να προσκομιστούν συμπληρωμένες μια αίτηση και μια υπεύθυνη δήλωση, καθώς και φωτοτυπία της ταυτότητας του υποψήφιου μέλους. Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινήσεις επικοινωνήστε μαζί μας.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΜΕΛΗ

Για να γίνει κάποιος μέλος της Ε.Ο.Δ.:

•    Δεν απαιτείται να έχει ιδιαίτερες σωματικές ικανότητες. Αρκεί μια καλή φυσική κατάσταση.

•    Πρέπει να είναι ενήλικος. Σε περίπτωση που κάποιος βρίσκεται κοντά στην ενηλικίωση, απαιτείται η έγγραφη συγκατάθεση του κηδεμόνα του, την οποία προσκομίζει ο ίδιος ο κηδεμόνας μαζί με την αίτηση εγγραφής.

•    Είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ να παρακολουθήσει και να αποφοιτήσει επιτυχώς από το Σχολείο Βασικής Εκπαίδευσης.

Σχολείο Βασικής Εκπαίδευσης:

•    Διεξάγεται μόλις συγκεντρωθεί ικανός αριθμός αιτήσεων νέων μελών και διαρκεί περίπου 1 μήνα. (Σαββατοκύριακα)

•    Περιλαμβάνει θεματικές ενότητες όπως: μετεωρολογία, πρώτες βοήθειες, τακτικές αεροδιάσωσης, ορεινή διάσωση (τακτικές αναρρίχησης – χρήση εξειδικευμένου εξοπλισμού), επιβίωση, προσανατολισμός, ασφάλεια στο υγρό στοιχείο, αντιμετώπιση μαζικών καταστροφών, επικοινωνίες σε καταστάσεις εκτάκτων αναγκών.

Μετά το πέρας του Σχολείου Βασικής Εκπαίδευσης:

•    Όλα τα νέα μέλη, επιλέγουν σε ποιο από τα τμήματα- ειδικότητες θέλουν να ενταχθούν, μέσω του οποίου συνεχίζουν την εξειδικευμένη εκπαίδευση, βάση του εκπαιδευτικού προγράμματος της Ε.Ο.Δ.

•    Οι επιτυχόντες γίνονται «δόκιμα» μέλη και μετά από 18 μήνες έχουν το δικαίωμα κατάθεσης αιτήσεως «τακτικού» μέλους, την οποία εγκρίνει η Γενική Συνέλευση, κατόπιν εισήγησης του Δ.Σ. και του αρμόδιου τμηματάρχη.

ΑΛΛΕΣ ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Αν δεν μπορώ να συμμετέχω σε επιχειρήσεις έρευνας-διάσωσης, μπορώ να γίνω μέλος της Ε.Ο.Δ. και να υποστηρίζω με άλλο τρόπο την ομάδα;

•    Μπορεί κάποιος να γίνει «εξωτερικός συνεργάτης» ή «υποστηρικτής» και να ενταχθεί έτσι στην οικογένεια της Ε.Ο.Δ.. Του παρέχεται αντίστοιχη ταυτότητα και ενημερώνεται για όλη την δράση της ομάδας.

Αν γίνω μέλος και λόγω επαγγελματικών ή άλλων υποχρεώσεων δεν μπορώ να συμμετέχω σε όλες τις επιχειρήσεις, θα έχω κυρώσεις;

•    Απολύτως καμία. Αρκεί ένα μέλος να παρουσιάζει μια κάποια δράση κατά τη διάρκεια του έτους. Δεν είναι υποχρεωτική η παρουσία σε όλες τις δραστηριότητες, αλλά είναι ανεπιθύμητη η πλήρης απουσία.

Θέλω να γίνω μέλος, αλλά λόγω της ηλικίας μου ή των σωματικών μου ικανοτήτων, δεν μπορώ να εμπλακώ ενεργά σε επιχειρήσεις. Μπορώ να βοηθήσω με άλλο τρόπο;

•    Εργασίες υπάρχουν για όλους. Η υποστήριξη των επιχειρήσεων είναι ακρογωνιαίος λίθος στην ομαλή και θετική έκβαση τους και απαιτούνται πολλά άτομα. Η Ε.Ο.Δ. δεν είναι οι 5 ή 10 που θα επιχειρήσουν σε μια διάσωση, αλλά ένας μηχανισμός που αποτελείται από πολλά άτομα που το καθένα συμβάλλει από το πόστο του για τον κοινό σκοπό. Π.χ. στην πρόσφατη διασωστική αποστολή στην Αιτή που η Ε.Ο.Δ. έστειλε 10 άτομα, υπήρχαν άλλα 53 άτομα που υποστήριζαν την εν λόγω επιχείρηση από την Ελλάδα, καθ’ όλη την διάρκειά της.

Οι εθελοντές της Ε.Ο.Δ. πληρώνονται για τις υπηρεσίες τους;

•    Φυσικά και όχι

Αν περάσω το Σχολείο Βασικής Εκπαίδευσης της Ε.Ο.Δ., παίρνω μόρια για την πρόσληψη μου σε κάποια δημόσια υπηρεσία;

•    Όχι. Η Ε.Ο.Δ. δεν δημιουργήθηκε για αυτόν το σκοπό.

Πώς και από ποιους χρηματοδοτείται η Ε.Ο.Δ.;

•    Η λειτουργία της ομάδας, στηρίζεται στο μεγαλύτερο ποσοστό της στην ευαισθητοποίηση των ιδιωτών. Εταιρίες ή μεμονωμένα φυσικά πρόσωπα, μας στηρίζουν με δωρεές και χορηγίες. Επίσης οι συνδρομές των μελών μας, αποτελούν μια ακόμη πηγή εσόδων. Τέλος, μέσω κρατικών επιχορηγήσεων σε είδος τα τελευταία χρόνια, αποκτήθηκε μέρος του εξοπλισμού.

Ποιες είναι οι οικονομικές μου υποχρεώσεις ως μέλος της Ε.Ο.Δ. Ηρακλείου;

•    Όλα τα μέλη, οφείλουν να πληρώνουν την ετήσια συνδρομή τους (30€) και επιπλέον την ασφάλιση τους (15€)

Έχω δει άλλες ομάδες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Πολιτικής Προστασίας να παρέχουν δωρεάν εκπαίδευση. Γιατί να επιλέξω την Ε.Ο.Δ.;

•    Η Ε.Ο.Δ. έχει αποδείξει 3 δεκαετίες τώρα, ότι η δέσμευση στον στόχο και η αποτελεσματικότητα της, είναι δύο από τα χαρακτηριστικά που την οδήγησαν στο να είναι η μεγαλύτερη και αποτελεσματικότερη εθελοντική οργάνωση στην Ελλάδα. Έχει ειδικό καθεστώς συνεργασίας με την Πολεμική Αεροπορία, το Ναυτικό και το Λιμενικό Σώμα, ενώ είναι πλήρες μέλος στους μεγαλύτερους διεθνής οργανισμούς πιστοποίησης ανά ειδικότητα, προσφέροντας έτσι στα μέλη της το αρτιότερο επίπεδο τεχνογνωσίας. Πρωταρχικός στόχος της Ε.Ο.Δ. είναι η σωστή εκπαίδευση. Μπορεί να είμαστε εθελοντές αλλά λειτουργούμε με επαγγελματική ευσυνειδησία.

 

 

Ελάτε σε επαφή

Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Ηράκλειου
Μαλάδες Ηρακλείου,Ν.Λεμονάκη 13-15

71410, Ηράκλειο, Κρήτη
T (2818) 10 10 20

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Scroll to top